Design van afgedankt textiel

De industrie maakt van afgewaardeerd textiel poetslappen, isolatiemateriaal voor de autoindustrie en verhuisdekens. Maar i-did vond dat dit anders kon en ontwikkelde in 2014 ons design vilt. Iedereen in de keten verklaarde i-did voor gek. Hoe kun je een waardevol design product creëren van afgedankte kleding?

En zie nu

Iedereen wil met i-did werken! We krijgen inmiddels zo veel aanvragen voor ons vilt dat we hebben besloten het niet alleen meer zelf te gaan bewerken, maar om het ook per strekkende meter te gaan verkopen. Nu kunnen we samen nog meer impact creëren!

Frankenhuis

Als je textiel gaat vervezelen, kom je bij Frankenhuis in Haaksbergen uit. Frankenhuis en i-did werken nauw samen om gebruik te maken van de stromen kleding die binnenkomen. Zo kunnen we altijd weer prachtige nieuwe kleuren vilt produceren.

Het is en blijft een gerecycled product, dus geen enkele batch vilt is precies hetzelfde en soms geldt ook op=op. Dus ook als je onze stalenset hebt, kan het zijn dat je een kleur vilt voor ogen hebt die we niet meer hebben. Maar het kan het dus ook zijn dat we een prachtige nieuwe kleur hebben waar jij nog geen weet van hebt! Vraag daarom altijd even wat er op voorraad is.

Vilt van eigen bedrijfstextiel

Het maken van vilt van eigen bedrijfstextiel is omvangrijk. Er is minimaal 1.000 kg kleding voor nodig, wat wordt omgezet in 3.200 m2 vilt. Hiervan kun je bijvoorbeeld bijna 4.000 tassen maken. Stel dus dat je overweegt je bedrijfstextiel te laten verwerken tot eigen vilt, weet dat dit een project van grote schaal en lange doorloop is. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

"De multishopper voor onze 6.500 medewerkers was een groot succes. Het laat aan onze medewerkers zien dat IKEA grote stappen aan het maken is in circulaire producten. Het was het perfecte pilot project om dit op grotere schaal te gaan toepassen en we werken nu met i-did aan plannen voor onze collectie in de winkel."

Alberic Pater, Country Sustainability Manager IKEA Nederland

Gerecycled

Het overgrote deel van ons vilt is gerecyclede (bedrijfs)textiel, bijgemengd met gerecyclede flinters van petflessen. Om het tot een stevig vilt te maken moeten er helaas nog wel een tweetal virgin materialen aan te pas komen. Er zit een spinvlies (een flinterdun laagje polyester stof) onder het vilt dat we nodig hebben om het vilt op te ‘vernaalden’ en er wordt een klein percentage van smeltvezels bijgevoegd om het vilt beter te binden. Uiteraard houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten en stappen we zo snel als mogelijk over op andere, duurzamere materialen. Maar daarvoor heb je nu eenmaal een grotere schaal nodig.

We hebben inmiddels al vilt gemaakt van afgewaardeerd textiel van IKEA, KLM uniformen, Heineken, Efteling, Defensie, kleding uit ziekenhuizen en zorginstellingen en nog veel meer.

Circulair

We produceren efficiënt en met zo min mogelijk snijafval. Toch verzamelen we door de jaren heen uiteraard afval van ons vilt. Wij zijn druk op zoek naar de beste vervolg-toepassing en zijn er zeker van dat we die gaan vinden. Ook willen we in 2019 gaan starten met het terug nemen van onze producten zodat we de materialen na gebruik weer een volgend leven kunnen geven.