top of page
Moussa twee-luik i-did Utrecht 2 klein.jpg

Vilt

In de i-did Factory in Den Haag maken we vilt van textieloverschotten die anders worden verbrand of op de alom bekende textielberg terechtkomen. Het textiel wordt verwerkt tot vezels om er vervolgens sterk en hoogwaardig vilt van te produceren.

i-did heeft een ruim assortiment met eigen viltkleuren: i-felt. Je herkent de afgeschreven uniformen van onder andere Defensie en KLM. Daarnaast wordt gewerkt met afgedragen consumenten kleding. Van i-felt worden in onze sociale ateliers tassen, (woon)accessoires en akoestische interieurproducten gemaakt. Producten die zakelijk worden ingekocht door bedrijven.

Naast i-felt maken we you-felt. Vilt gemaakt van textieloverschotten van bedrijven die een duurzame oplossing zoeken voor hun textielafval. Van bedrijfskleding tot promotiemateriaal en oude voorraad, de i-did Factory kan bijna alle soorten textiel verwerken. Ook van you-felt kunnen producten worden gemaakt voor jouw organisatie. Producten die jij weer in kunt zetten als relatiegeschenk, eigen collectie of inrichting van je kantoorpand. Zo komt je oude textiel, in de vorm van producten, weer terug naar je organisatie en is de duurzame, sociale en circulaire keten rond.

Ben je benieuwd naar de toepassingen of wil je meer weten over het vervilten van je bedrijfstextiel? Lees dan hier verder.

Duurzame impact vilt


Doordat ons vilt gemaakt wordt van gerecycled textiel bespaar je niet alleen textiel, maar ook water én CO2.

Textielbesparing: Afgeschreven textiel wordt doorgaans verbrandt of eindigt op een textielberg. Door het textiel te vervilten wordt het opnieuw gebruikt. Per m2 vilt bespaar je gemiddeld zo'n 0,3125 kg textiel.

Waterbesparing: het telen van 1 kg katoen kost ±10.000 L water. Doordat i-did gebruik maakt van (vrijwel) 100% gerecycled materiaal, wordt met de productie van 1 m2 vilt 414 liter water bespaard. (Made Blue) Ook wordt voor iedere verkochte m2 vilt, schoon drinkwater gedoneerd aan ontwikkelingslanden in samenwerking met Made Blue.

CO2 besparing: Doordat katoen wordt bewerkt en gekleurd is de CO2 uitstoot per kg katoen ± 10 kg. Ook het verbranden van textiel zorgt voor CO2 uitstoot. Er wordt elk jaar 48 miljoen ton aan kledi
ng weggegooid, waarvan 73% wordt verbrand of gedumpt. (Ellen MacArthur Foundation) Van alle afvalstromen levert recycling van textiel de grootste CO2-besparing op. Per m2 vilt bespaar je 3,5 kg CO2.

oude bedrijfskleding rollen vilt.jpg
Je ontwerpt rollen vilt.jpg

Kenmerken op een rij

 

Dikte & afmetingen

Het vilt heeft een dikte van gemiddeld 2 mm en kan op rol in verschillende breedtes worden gesneden.

Brandwerend

Door het vilt te impregneren met een milieuvriendelijk middel, kan het brandwerend worden gemaakt. Na de behandeling kan het vilt als moeilijk ontvlambaar worden geclassificeerd. Daarmee kan het volgens Bouwbesluit overal zonder problemen worden ingezet. Er is een certificaat beschikbaar.

Innovatie
Door de komst van onze eigen i-did Factory hebben volop mogelijkheden om nieuwe soorten vilt te ontwikkelen. Denk aan wolvilt, draagbaar doek of verschillende diktes vilt voor andere toepassingen
.

Bewerkingen

In onze ateliers wordt ons gebruikt om producten van te maken. Ook zijn er bewerkingen mogelijk als laseren, stansen en bedrukken.

Wil jij meer weten over ons vilt?

+31 6 44828053 20230130_145546.jpg
Ik ben benieuwd naar je plannen & ideeën. Neem gerust contact met mij op!

Lykke Labordus

Tassen, vervilt & accessoires expert

NU 15% KORTING - op de Efteling collectie

bottom of page