top of page
  • Foto van schrijverKristian

De 3 meest indrukwekkende textielbergen ter wereld

Bijgewerkt op: 27 jan. 2023

Sinds mensenheugenis prikkelen bergen de fantasie. De enorme gestapelde gerafelde Zara shirtjes, de betekenis van de rookpluimen die optrekken uit de Primark sokken of de ongekende klim naar de tanktop. Wij hebben de meest iconische en indrukwekkende textielbergen voor je op een rij gezet.


1. Atacama Desert (Chili)In de Atacama Desert in Chili loopt er een veelzijdige route slingerend over de 30.000 ton derderangs uitgerangeerde kleding. Met de hulp van de bomvolle schepen uit Europa en Amerika is in no time dit gevaarte ontstaan. Via de lokale marktjes belandt het op de berg, zodat jij een uitzicht hebt over de uitgestrekte zandvlaktes.2. Korle Lagoon (Ghana)Zo'n 15 miljoen gebruikte kledingstukken belanden per week in de Ghanese hoofdstad Accra. Veelal afkomstig van Verenigd Koninkrijk, Europa, Noord-Amerika en Australië. De geïmporteerde kleding is erg gewild op de lokale marktjes. Helaas is zo'n 40% van al het textiel van dermate slechte kwaliteit dat het al snel eindigt op de koebevolkte textielberg.3. Nairobi (Kenia)Alleen al in 2019 importeerde Kenia 185.000 ton oud textiel. Zo'n 30 tot 40% van al deze kledingstukken had geen enkele marktwaarde - laat staan kwalitatieve waarde. Markthandelaren klagen steen en been, en terecht, dat ze met de geïmporteerde kleding niks kunnen. Dan is een imposante textielberg snel gebouwd. 

Onze missie


We zien wereldwijd uitdijende textielbergen, alleen al in Nederland gaat dat om zo'n 330 miljoen kg oud textiel per jaar. Wij ruimen graag deze textielbergen beetje voor beetje op.


Dat doen we door van oud textiel - zoals bedrijfskleding of consumenten kleding - gerecycled vilt te maken. Zo belandt deze, veelal laagwaardig textiel, niet in mega schepen koersend richting Afrika of Zuid-Amerika. Help je mee?


Lees hier alles over onze missie: https://www.i-did.nl/onze-missie

867 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


NU 15% KORTING - op de Efteling collectie

bottom of page