top of page
  • Foto van schrijverKristian

Founder DHM: “Circulariteit kan wel, maar je moet niet de status quo accepteren”


De bouw en het ontwerp van zijn pand was de aanleiding om een zoektocht te starten naar akoestische aankleding. Marc Martojo, founder van DHM, onderzocht verschillende duurzame mogelijkheden en kwam uit bij baffles, lampenkappen en werkPOD’s van gerecycled vilt. De items zijn kenmerkend voor het industriële en karakteristieke pand van DHM: “Alles krijgt hier een tweede leven.”


Learn, earn & return

“Duurzaam en sociaal zijn de twee basiscomponenten voor ons. Het pand hier staat in het teken van learn, earn & return. Earn staat hier centraal, we zijn een organisatie die zijn eigen broek moet ophouden. Er moet resultaat en financieel rendement gemaakt worden. Maar niet ten koste van alles.


En het rendement vloeit terug naar leren en onze sociale activiteiten. Zoals Bill Gates zegt: er is een periode in je leven dat je leert, een periode dat je performt en een periode dat je sociaal bezig bent. Wij zeggen dan: waarom zou je wachten met teruggeven? Vanaf dag één ben je bezig met performen, leren en je sociale impact.”



Alles krijgt een tweede leven

“Ik voel heel sterk dat de mensen die dit bedrijf vormen, een hele sociale drijfveer hebben en daar hun energie vandaan halen. Ik vind het heel belangrijk dat het te voelen en te zien is in alles wat we zijn. Dat zie je vervolgens terug in alle details van het pand.


"Vanaf de start van ons bedrijf is maatschappelijke impact al belangrijk. Zo kijken we bij de aanschaf van nieuwe meubels altijd of we gebruik kunnen maken van tweedehands of circulaire items."

Zo zijn de spoorbalken, die een heel leven achter de rug hebben, nu het podium voor sprekers. Onze bankstellen zijn afkomstig uit de lobby van KPN. Of het koffiezetapparaat – het draaide in de jaren 60 op gas en nu is het omgebouwd tot een nieuw apparaat met een ziel. Alles krijgt hier een tweede leven.”



Accepteer niet de status quo

“Het eerste wat naar boven bij mij komt als ik denk aan leren, is een delegatie die recent op bezoek was. Zij zijn verantwoordelijk voor de Nederlandse infrastructuur van de toekomst. De projectverantwoordelijken waren hier en ik vertelde hoe je een financieringsprincipe kan toepassen voor circulariteit en waar de 'spanning' komt te zitten.


Als je gaat upcyclen gaat je kostenstructuur omhoog. Creativiteit is dan vereist. Door een alternatief product te kiezen als vervanger uit een heel andere sector, breng je de kostprijs naar beneden en ontstaat er ruimte om tegen een aantrekkelijke prijs te produceren. Waar hergebruik vervolgens de boventoon voert.


Aan de groep zag je direct dat ze geïnspireerd raakte en er anders over na gingen denken.


Het leren en integreren van het creatieve proces probeer ik telkens uit te dragen. Het kan wel, maar je moet niet de status quo accepteren.”



Deze soorten gerecycled vilt vind je in het pand van DHM

De baffles, lampenkappen en werkPOD’s op de foto's zijn geproduceerd met gerecycled vilt in de soorten: Efteling Fairy Blue, Efteling Forest Brown, Efteling Golden Touch & Banking Grey.


451 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page