top of page
  • Foto van schrijverKristian

Moussa over zijn werk bij i-did: ‘We werken hier echt samen en zorgen voor elkaar’

Moussa draait zijn hand niet om voor het maken van een tas, een opberger of laptophoes van gerecycled vilt. Hij werkt al meer dan zeven jaar voor i-did: eerst via een re-integratietraject en nu in vaste dienst. “Ik vind het leuk om zelf nieuwe dingen te maken en creatief bezig te zijn.”


Moussa in zijn beginperiode bij i-did


De 52-jarige Moussa woont sinds 1991 in Nederland. Hij verhuisde van Marokko naar Nederland voor de liefde. “Toen ik hier kwam wonen, had ik geen opleiding of beroep. Ik heb van allerlei soorten werk gedaan, onder andere in de schoonmaak en de productie.”


Hij kwam zo’n zeven jaar geleden via de gemeente Utrecht bij i-did terecht en ging aan de slag in het atelier. “Het lukte me niet om werk te vinden. Ik had allerlei diploma’s gehaald in de schoonmaak, maar dat was toch niet helemaal mijn ding. Toen ik de mogelijkheid kreeg om als vrijwilliger bij i-did te starten, heb ik dat met beide handen aangepakt. Ik vind het leuk om zelf nieuwe dingen te maken en creatief bezig te zijn.”


Vraagbaak voor collega’s

Na zeven maanden is Moussa in dienst gegaan bij i-did en hij is nu echt overal inzetbaar: achter de naaimachine om tassen in elkaar te zetten, bij de laser die het vilt op maat snijdt, bij de voorraad in het magazijn en in de showroom. Daarnaast is hij ook een vraagbaak voor zijn collega’s.


“Omdat ik hier al een tijd werk, weet ik van alles wat. Het is voor nieuwe mensen best lastig om hun weg hier te vinden en daar probeer ik ze bij te helpen. Soms is de taal nog een probleem, maar omdat we hier allemaal Nederlands moeten praten, pik je dat heel snel op. We werken hier echt samen en zorgen voor elkaar.”


Handwerk

Hij heeft de afgelopen zeven jaar het bedrijf zien groeien en veranderen. “We deden eerst veel met het vermaken van kleding en dat was veel handwerk. Nu maken we tassen, accessoires en akoestische interieurproducten van gerecycled vilt dat gemaakt is van textieloverschotten die anders verbrand worden of op de textielberg terecht komen.


Het is nog steeds veel handwerk, maar we hebben nu ook naai- en snijmachines die het werk makkelijker maken. Het is leuk om met de oude uniformen van Defensie, IKEA, De Efteling en KLM weer iets nieuws te maken.”

Moussa tussen de rollen gerecycled vilt


Belangrijk werk

I-did speelt volgens Moussa een belangrijke rol voor mensen die in een uitkering zitten. “Bedrijven als i-did zijn nodig om mensen weer aan het werk te krijgen. Je leert nieuwe dingen, ontwikkelt jezelf en doet werkervaring op. Dat heeft bij mij geleid tot een vaste baan bij i-did, maar de meeste mensen stromen door naar een baan buiten i-did die past bij wat ze zelf graag willen. Dat is toch mooi?”


Badgehouder Moussa

Moussa werkt nu 32 uur per week met veel plezier bij i-did in Utrecht. Er is zelfs een badgehouder in de collectie van i-did naar hem vernoemd. “Ik ben blij dat ik aan het werk ben en mijn eigen geld verdien. Ik heb leuke collega’s, fiets naar mijn werk en ga aan het eind van iedere werkdag met een opgeruimd hoofd weer naar huis. Ik ben helemaal tevreden.”



De bagdehouder die vernoemt is naar Moussa


 

I-did begeleidt mensen naar werk!

Er zitten in Nederland meer dan 300.000 mensen in de langdurige bijstand: van alleenstaande moeders en 55-plussers tot statushouders. Naast hun werkeloosheid kampen veel bijstandsgerechtigden met problemen zoals schulden, scheiding, huiselijk geweld of ziekte.


Ze willen wel werken, maar hebben een duwtje in de rug nodig. I-did helpt ze met een werkplek waar ze - met goede begeleiding en coaching - zelf kunnen groeien, leren én doorstromen naar een reguliere arbeidsplek die bij hun past!






Auteur: Lise Schregardus Fotografie: Vera Claessen

329 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page