top of page
  • Foto van schrijverEmma

Oud textiel onbruikbaar? Dacht het niet met de i-did Factory!

Bijgewerkt op: 6 jul. 2022

Bij i-did is het doel om textielafval te verminderen door het te gaan zien als waardevolle grondstof en het nieuw leven in te blazen met ons vilt. Dit doen we terwijl we mensen die nooit of lang niet hebben gewerkt helpen naar een volgende baan. Hierdoor werken we samen naar een circulaire en sociale toekomst. Binnenkort start de i-did Factory die ons kansen geeft nog duurzamer en socialer te worden. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in de Factory? In deze blog kom je daar alles over te weten!


Van oud textiel naar vezels


Het proces van de Factory begint wanneer we een lading kleding binnenkrijgen om te vervilten. Dit kan consumenten kleding zijn of aangeleverde bedrijfskleding. De kleding is gesorteerd op kleur en op materiaal om een zo mooi mogelijk vilt te krijgen.


De volgende stap is het vervezelen van de kleding. Als eerst wordt de kleding horizontaal en verticaal tot kleine lapjes gesneden met behulp van een snijmachine, dit zorgt er voor dat de vezels makkelijker los komen. Vervolgens worden de stoffen uitgerafeld met behulp van twee grote trommels, die bedekt zijn met spijkers om de vezels uit elkaar te trekken.


Weg met de knopen!

Hierna komt onze zelfontworpen knopenvanger van pas, deze zorgt ervoor dat alle harde, zware en grote stukken uit de vezels gehaald worden. Van pailletten tot ritsen, knopen en glitters, alles wordt uit de vezels gehaald om ervoor te zorgen dat ze van hoge waarde zijn voor volgende producten.


Nu het materiaal grof is vervezeld zijn er twee opties voor de volgende stap: de vezels kunnen nog fijner gemaakt worden of blijven grof en gaan direct door naar de balenpers. Hier worden ze in grote hoeveelheden tegen elkaar aangedrukt om er een compacte pallet van te kunnen maken, zo kunnen we het makkelijk opbergen en versturen! Een baal weegt al snel 250 kilo!



Vilt met een verhaal

Van beide de grove en de fijne vezels wordt vervolgens vilt gemaakt. De vezels worden eerst gemengd met een aantal andere materialen, zoals gerecycled polyester en wol. Dit zorgt ervoor dat het vilt sterk wordt en dat het beter aan elkaar hecht.


Nadat de vezels gemengd zijn worden ze gelijkmatig verspreid, hierdoor gaan ze gemakkelijker door de volgende machines. Deze verwarmen de vezels, bevestigen een spinvlies en vernaalden het vilt om tot een mooi en stevig materiaal te komen. Daarna wordt het vilt op de juiste breedte gesneden en opgerold. In het vilt zie je nog steeds

stukken van de oude kleding terug, hierdoor draagt het een verhaal met zich mee!



De laatste stap is het vilt omtoveren tot mooie producten in onze sociale ateliers. Hier worden allerlei soorten producten gemaakt, zoals tassen, woonaccessoires en akoestische interieurproducten!


Ook voor kleine bedrijven hun eigen vilt

Door de komst van de Factory wordt het ook toegankelijker om voor kleinere bedrijven oude bedrijfskleding te vervezelen en vervilten. Voorheen deden we dit al, maar waren er grote hoeveelheden textiel nodig. Doordat we met de Factory het proces volledig in eigen handen hebben kunnen we ook kleinere hoeveelheden kleding vervilten, waardoor kleinere bedrijven ook een verviltings traject kunnen starten! Daarnaast krijgen we door de Factory nog meer plaatsen voor deelnemers om zo mensen weer te helpen naar een baan!



487 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
i-did_logo_vertical.png
bottom of page