top of page
  • Foto van schrijverEva

Valeriano over zijn tijd bij i-did: “Het is mooi om van iets ouds iets nieuws te maken”

Timmerman, schilder, productiemedewerker. Valeriano heeft in zijn leven al heel wat verschillende dingen gedaan. Hij kwam via de gemeente Den Haag bij i-did terecht en stortte zich op iets nieuws: het maken van producten van gerecycled vilt.


De 60-jarige Valeriano is vier jaar geleden van Curaçao naar Nederland gekomen. Het was lastig om op het eiland werk te vinden en hij hoopte in Nederland meer geluk te hebben. Hij startte bij Biesiklette, een beheerder en exploitant van bewaakte stallingen. Na een jaar stapte hij over naar i-did in Den Haag. Totaal iets anders voor Valeriano, die bijna zijn hele leven als timmerman en schilder heeft gewerkt. “Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren, maar de naaimachine was niet helemaal mijn ding. Ik heb me bij i-did vooral beziggehouden met de productie: stoffen knippen, stoelen bekleden, magazijnwerk etc. Het is mooi dat er van oude materialen nieuwe dingen gemaakt worden, waar mensen blij van worden.”


Trainingen en taalles

Tijdens zijn werk bij i-did heeft hij een training voor logistiek medewerker en bedrijfshulpverlener gedaan en een computercursus gevolgd. “Als timmerman en schilder had ik geen laptop nodig, dus dat moest ik echt leren. Nu kan ik bijna alles op de computer. Dat is wel handig, omdat je hier in Nederland veel online moet doen.” Hij heeft via i-did ook taallessen gevolgd. “De Nederlandse taal is lastig. Sommige woorden begrijp ik niet, dan moet ik echt vragen wat mensen bedoelen. Bij i-did heb ik mijn Nederlands wel verbeterd. In het atelier helpt iedereen elkaar: als je niet weet hoe iets werkt of je komt er niet uit met de taal, dan is er altijd iemand die je te hulp schiet.”


Kringloopwinkel

Valeriano is na zes maanden vanuit i-did doorgestroomd naar kringloopwinkel RataPlan in Den Haag, waar hij 38 uur per week werkt. Hij is verantwoordelijk voor het innemen en controleren van de spullen die worden gebracht. “Ze verkopen daar echt van alles: van kleding, meubels en boeken tot fietsen, speelgoed en huishoudelijke apparaten. Ik check alle elektrische apparaten die binnenkomen. Het is leuk werk met fijne collega’s. Ik ben heel tevreden.”


Soms komt er iets binnen, dat hij niet herkent. Dan googelt hij het even, checkt hoe het werkt en als het apparaat goed functioneert, belandt het in de schappen van de winkel. “Het is iedere dag weer een verrassing wat er binnen komt. Het zijn in ieder geval altijd heel veel spullen”, vertelt hij enthousiast.


Hollandse pot

Valeriano ziet zijn toekomst in Nederland. Hij wil nog wel een keer op vakantie naar Curaçao, maar zijn thuisbasis is Den Haag. “Ik heb hier veel familie wonen en voel me thuis. Alles gaat hier ook veel sneller dan op Curaçao. De zorg is beter en er is voldoende werk.” In zijn vrije tijd springt hij graag op zijn fiets om naar het strand te gaan of lekker te eten met zijn familie. “Bij i-did aten we één keer in de week samen, maar altijd Hollandse pot. Dat is het enige waar ik niet aan kan wennen. Ik heb van mijn moeder leren koken en de Curaçaose keuken vind ik echt lekkerder dan aardappels, vlees en groente.”


Valeriano aan het werk bij Kringloopwinkel RataPlan


Leuk weetje

Wanneer er bij i-did nieuwe producten worden ontwikkelt, krijgen deze de naam van een van onze (oud)deelnemers. Zo heeft Valeriano zijn eigen kussenhoes en die shop je in de webshop.

 

i-did begeleidt mensen naar werk

Er zitten in Nederland meer dan 300.000 mensen in de langdurige bijstand: van alleenstaande moeders en 55-plussers tot statushouders. Naast hun werkeloosheid kampen veel bijstandsgerechtigden met problemen als schulden, scheiding, huiselijk geweld of ziekte. Ze willen wel werken, maar hebben een duwtje in de rug nodig.


i-did helpt hen met een werkplek waar ze - met goede begeleiding en coaching - kunnen groeien, hun werknemersvaardigheden kunnen ontwikkelen en talenten ontdekken. Waarna ze door een jobcoach worden ondersteunt bij de uitstroom en doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt. Zo komen ze terecht op een werkplek die bij hen past. Waar ze zich gezien voelen en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.





Auteur: Lise Schregardus Fotografie: Vera Claessen

154 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page