top of page
  • Foto van schrijverEva

Interessante training voor teamleden i-did Factory bij Groz-Beckert in Duitsland

Enige tijd terug zijn i-did Factory teamleden Michiel, Sylvester en Christaan naar Duitsland afgereisd om een training te volgen bij ‘s werelds grootste leverancier van industriële machinenaalden: Groz-Beckert. De heren hebben ervaren hoe ongelooflijk veel er mogelijk is op het gebied van vernaalden van textiel: de manier waarop wij vilt maken. Ook werd er verteld over de geschiedenis van de textielproductie en de rol die Groz-Beckert heeft in de industrie. Een leerzame dag die enorm heeft bijgedragen aan de kwaliteit van ons vilt.

Over Groz-Beckert

Groz-Beckert is een eeuwenoud familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van naalden voor machines die textiel verwerken. Ze zijn een toonaangevende leverancier van industriële machine naalden, precisieonderdelen en fijn gereedschap, evenals systemen en diensten voor de productie en verbinding van textielstoffen.


Het draait om de voorbereiding

Alle ins en outs met betrekking tot de voorbereiding van het vernaalden van textiel werden uitgebreid doorgenomen. Zo werd uitgelegd hoe het vezelbed (zie onderstaande foto) eruit moet komen te zien voordat het vernaaldingsproces begint. Om het vernaaldingsproces te verbeteren is het belangrijk om te zorgen dat de vezels goed liggen en de juiste structuur en dikte hebben. Voor Sylvester was de grootste leerschool bij Groz-Beckert het belang van de richting van de naalden. Zo werd hem verteld dat het, voor de kwaliteit van het vilt, extreem belangrijk is dat de naalden op het naaldbed allemaal exact dezelfde kant op staan. Dit was in de i-did Factory eerder niet het geval.

Sylvester controleert het vezelbed voordat het vernaaldingsproces begint.

Versnellen en vertragen

Ook het spelen met de snelheid van het vernaalden heeft de kwaliteit van het vilt verbeterd. Bij verschillende textielsoorten passen namelijk verschillende snelheden. Doordat de teamleden hier bij Groz-Beckert mee konden spelen, is er veel meer inzicht verkregen in de instellingen van onze machines. Door die nieuwe inzichten voegen we nu minder sterkte- en smeltvezels toe aan ons vilt. Dit scheelt niet alleen kosten, maar het zorgt ook voor een meer egale kleur. De sterkte- en smeltvezels hebben meestal een andere kleur, waardoor de kleur van het uiteindelijke vilt iets kan verschillen van het textiel dat is gerecycled.


Toekomstmuziek

Over een aantal maanden gaan we nog eens terug naar Groz-Beckert met een ander deel van het team. Tijdens die trainingsdag zou de i-did Factory graag meer willen leren over de verschillende typen naalden die Groz-Beckert aanbiedt. Wanneer er in de toekomst vaker gewerkt gaat worden met vlas of andere biologisch afbreekbare materialen, is het goed om alvast te weten welke naalden hiervoor het beste gebruikt kunnen worden.


Wederzijdse waardering

Naast alle inzichten die i-did heeft opgedaan bij Groz-Beckert was het gaaf om te horen dat zij omgekeerd ook onder de indruk waren van i-did. ‘’Wij waren de eerste partij bij hen op bezoek, die zowel textiel opent als vilt maakt en dat ook nog eens van post consumer textiel.’’ aldus Michiel, mede-eigenaar van i-did. Hij was degene die zich in Corona tijd, toen de grenzen van China sloten en er een container met onderdelen in Nederland aankwam zonder de vooraf besproken technici, over de bouw van de viltlijn heeft ontfermt. Bovendien, geeft hij aan, is ons vilt na de training van dezelfde kwaliteit als toen we het, voor de komst van de i-did Factory, inkochten bij een Duitse leverancier. Iets om heel erg trots op te zijn!


🇪🇺 De training bij Groz-Beckert is onderdeel van Kansen voor West

📸 Fotografie met dank aan Vera Claessen


77 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page