i-did is één van de vier Haagse projecten die recent subsidie toegekend heeft gekregen door Kansen voor West! De subsidie is beschikbaar gesteld voor bedrijven die zich inzetten om de transitie te maken naar een circulaire economie. Middels de subsidie kan de i-did Factory innoveren, met een hogere productiesnelheid en grotere toepasbaarheid van het textiel als uitkomst.
Kansen voor West
Kansen voor West is het samenwerkingsverband tussen de 4 Randstadprovincies en de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht om de regionale economie een innovatieve impuls te geven. Dit gebeurt door het geven van Europese subsidies aan het bedrijfsleven in de regio. Het programma richt zich op de hoofdthema’s: innovatie, klimaat en duurzame stedelijke ontwikkeling en sluit aan bij de Europese Green Deal.
i-did is één van de vier Haagse projecten die recent subsidie toegekend heeft gekregen. Naast i-did is gekozen voor een circulaire fruitverwerkingsfabriek van Yespers, een bedrijf dat zich net als i-did in The New Farm bevindt, een innovatief energienetwerk van Stedin en als laatste worden er in Moerwijk 235 woningen versneld aardgasvrij gemaakt.
Project
i-did is een sociale onderneming in Den Haag met als missie sociale impact te maken middels werk. Door het aanbieden van werk en coaching aan mensen die langere tijd werkloos zijn geweest, biedt i-did hen een springplank naar duurzame participatie in de maatschappij.
Nu de i-did Factory draait is er een nieuwe fase aangebroken. Middels de subsidie kan i-did de proces- en productielijnen van de i-did Factory innoveren met als uitkomst een hogere productiesnelheid en grotere toepasbaarheid van het textiel. Zo kan i-did straks nog meer lokale bedrijven bedienen en dus meer afgeschreven bedrijfstextiel recyclen. Het doel van het project is om een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren van 100% gerecycled textiel. Het toevoegen van nieuwe materialen, zoals smelt- en sterktevezels, is hierdoor niet meer nodig. Daarnaast is het doel om een zo hoogwaardig mogelijke vezel te produceren, die geschikt is voor verdere verwerking tot garen.
i-did kijkt ernaar uit om de verschillende toepassingen van de Factory te gaan testen en zo nog meer soorten afval textiel te kunnen recyclen tot een hoogwaardige vezelkwaliteit. De kennis over de machines, het op voorraad hebben van extra onderdelen en slimme innovaties zullen ervoor gaan zorgen dat de productiesnelheid wordt verhoogd. Denk hierbij aan een automatisch schoonmaaksysteem, het gebruikmaken van verschillende soorten naalden, het verbeteren van het brandblussysteem, de luchtafvoer effectiever instellen en het bouwen van rechtstreekse buizen van de vervezellijn naar de viltlijn.
Comments